LITT LITEN BIL
En helt vanlig familie på fire med sporadisk plassproblem.

onsdag 19. mai 2010

Visste du at...

Grønn Hverdag har testet solkremer. Det vil si undersøkt 72 solkremer i det norske markedet. Når man skal kjøpe solkrem oppfordres det til å sjekke om solkremen inneholder  cyclopentasiloxane (D5). Det er ikke restriksjoner på bruk av D5 i kosmetikk, men gruppen forbindelser står på Klima- og forurensningsdirektoratets prioritetsliste over stoffer som skal stanses eller reduseres betraktelig.


Litt info hentet fra Grønn Hverdag og Klima- og forurensningsdirektoratet:

Det finnes forskjellige typer siloksaner. Ringformede silkosaner er mer utbredt i miljøet i Norden enn kjedeformede. Det er innenfor gruppen ringformede organiske siloksaner vi finner de mest betenkelige stoffene. Av de organiske silokasanene er det metylsiloksanene som er den viktigste gruppen. De som er mest omdiskuterte i forhold til helse- og miljøeffekter er oktametylsyklotetrasiloksan (D4) og dekametylsyklotetrasiloksan (D5), deklareres som "Cyclopentasiloxane" eller "Cyclomethicone" i kosmetikk.

Det finnes imidlertid lite informasjon om silkoksaners giftighet, nedbryting i miljøet og bioakkumulering, så man skal ikke bli hysterisk om man finner en krem som inneholder cyclopentasiloxane på badet. Men det er kjent at D4 og D5 er lite nedbrytbare i vann, og kan føre til oppkonsentrering i levende organismer.  Stoffene er giftige for vannlevende organismer. D4 er klassifisert som reproduksjonsskadelig med risikosetning; ”Mulig fare for skade på forplantningsevnen” og skal også merkes med risikosetningen ”Kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i vannmiljøet”. D5 mistenkes å være kreftfremkallende, og mistenkes for å påvirke immunforsvaret til mennesker og dyr.

Solkremtesten  resulterte i 12 miljøverstinger og 17 trygge valg.

Her er listen over testvinnerne.

Nå er det bare å vente på sommeren, og husk solvettreglene!
Solvettreglene:
1. Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15.
2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud.
4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.

2 kommentarer:

  1. Tenkte bare å tipse om at Klima- og forurensninsdirektoratet har et nytt nettsted om farlige stoffer i vanlige forbrukerprodukter (som også Grønn Hverdag har vært involvert i).

    Her kan du finner mer informasjon om solkrem, om stoffer du kan finne der og dessuten en oversikt over trygge produkter på markedet (vi kan bare gå 100 prosent god for Svanen og Blomsten): http://www.erdetfarlig.no/Produkter/Kosmetikk/Solkrem/

    Du kan også finne informasjon om andre produkttyper, andre stoffer du bør unngå og hvordan du skal kaste produktene på riktig måte.

    Lykke til videre i vårsola!

    SvarSlett
  2. Tusen takk for nyttig (og uventet) tips! :D

    SvarSlett