LITT LITEN BIL
En helt vanlig familie på fire med sporadisk plassproblem.

lørdag 1. mai 2010

Visste du at...

Den eldste beskrivelsen av kullvandring (gå på glødende kull) stammer fra en indisk tekst fra ca 1200 år f.Kr.  Vesten "oppdaget" ikke fenomenet før på 1900-tallet, og først da begynte vitenskapsfolk å interessere seg. Det første vitenskapelige forsøket fant sted ved University of London i 1935.




Fenomenet kan forklares ved hjelp av termodynamikk.  Og det er fire viktige begrep man må kjenne til - varmekapasitet, spesifikk varmekapasitet, temperatur og varme. Vi starter med en definisjon av de ulike begrepene:
Varmekapasitet defineres som forholdet mellom varmen et legeme blir tilført og temperaturstigningen legemet får, og er et uttrykk for tregheten et materiale har mot å forandre temperatur.
Spesifikk varmekapasitet er stoffets varmekapasitet per kilogram.
Temperatur er et uttrykk for energien i atomenes og molekylenes bevegelser.
Varme er den energien som overføres fra ett legeme til et annet på grunn av at de har forskjellige temperaturer.

En viktig faktor når det gjelder kullvanding er varmekapasiteten til føttene. Menneskekroppen består for det meste av vann (for en voksen mann ca 60 %), som har høy spesifikk varmekapasitet. Det betyr at det må tilføres en stor mengde energi fra kullet for å forandre temperaturen til føttene. I løpet av den tiden føttene er i kontakt med kullet er det for liten tid til å overføre energi. Temperaturen på føttene rekker altså ikke å bli så høy at det gjør skade.

Videre er det viktig å skille mellom temperatur og varme. Selv om overflaten til kullet har veldig høy temperatur er det ytterste røde laget veldig tynt. Dette innebærer at energimengden kullet har til å varme føttene er forholdsvis liten. Den mengden som til er tilgjengelig for å overføre varme avhenger nemlig av hvor mye man har. For eksempel vil 10 gram av et gitt stoff inneholde 10 ganger så mye termisk energi som 1 gram av det samme stoffet (tenk på en gnist - selv om den har veldig høy temperatur gjør den ingen stor skade). Kullet har altå lav varmeledningsevne.

En tredje faktor som kan nevnes er at det under kullvandringen dannes svette under føttene, og det vil brukes opp en del energi på å fordampe det. Kullvandring foregår også ofte nattestid med fuktig gress rundt beddet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar